Wednesday, December 02, 2009

Cuti-cuti MALAYSIA - Part 2

Dear Bloggers..

Day 2 – 15th November 2009


Hi… nama saya Muhammad Amirul Haikal.
Day 2 trip ni mama bagi can saya jadi tukang ceritanya… hehehe!!



It's Sunday!!
Pagi-pagi lagi mama, papa, atok dan saya
dah keluar ke Sunday Market – Gaya Street.
Macam biasa... naik teksi.
Around 5 minit je dari hotel.
Mak aiiii… macam-macam ada kat Sunday Market ni.
Bukan aje t-shirt Sabah… jewelleries bling bling…
kuih-kuih tradisional Sabah… pokok-pokok orkid eksotik
pun diaorang bawak turun dari Gunung Kinabalu gamaknya!!
Meriah… huge crowd. Seronok jamu mata.
Tapi... kinda stuffy… saya cam rimas gak la.
Nasib baik papa dukung…
kalau tidak, mau hilang celah-celah orang.



Next… Manukan Island trip!!
The trip that I have been really looking forward to.
Mama pun excited.
Malam semalam lagi saya dah tolong mama
packing baju dan pampers extra... hehehe coz nak main air!!
Mula-mula ke Jesselton Point.
5 minit gak naik teksi dari Gaya Street.
Ada kaunter tiket untuk bot laju di sini.
Ada a few counters… harga tiket lebih kurang sama…
bot laju pun lebih kurang sama gak.
The earliest trip bertolak at 9am.
Final trip dari island ke Jesselton Point is at 5pm.
Kalau tak silap… mama kata,
tiket + jetty tax… RM17+6=23 sorang utk adult.
Tiket saya… hmmm… tak ingat laaa.
Saya tak beli… papa tolong belikan.
Saya jadi taiko kecik... hehehe!!
Eh lupa! Mama kata taiko kecik free!!
Ohye... saya ada beli t-shirt Sabah dan
ole ole kat Gaya Street.
Kat Jesselton Point ada khidmat tempat simpan barang.
Pak cik tu charge RM3 je.... kene pick up by 5pm..
kira OK la kan...
kalau nak bawak barang ke pulau... macam leceh la pulak.



We took off at 11am...
Speedboat… laju gileeee!!!
Tengok la tu… sampai tutup mata saya dibuatnya!!
Angin berdesup-desup.. tapi sangat le best.
Around 20min kene lambung ombak.
Waaahhh!!! Manukan Island series cantik gile.
Ni 1st time saya gi pulau tau!!


Posing dengan papa dan atok...
mama tolong snap.... TQ mama!!
Jalan-jalan tepi pantai… angin sepoi-sepoi bahasa.
Orang ramai… ada yang snorkeling,
ada yang lepak-lepak je… ada yang mandi-mandi.
Kat atas pulau ni pun ada chalet... cantik!



Kita minum dulu!!! Saya brunch jap ek… hehehe!


Feeling habis minum susu atas pangkin...
kat KL takde ni... hehehe

Yeay!! Mama dah tolong tukarkan baju.
Apa lagi… keceboooo!!! Masuk dalam air.
Papa kata… main kat tepi-tepi je,
nanti dah besar… leh mandi laut.
It’s OK… I’m not complaining.
It’s FUN!! Cuma bila ombak kene kat muka… masin!!
Saya lap lidah kat baju mama… hehehe.
Sori mama!!



Lepas dah penat main air… it’s lunch time.
Papa, mama dan tok makan kat Prahu Restaurant.
Bestnya makan tepi pantai.



Sekejap je dah nak petang… time to go home.
By 3pm dah hujan renyai-renyai…
so papa decided to return to Jesselton Point before hujan lebat.



Cantik giler Pulau Manukan ni.. jernih air dia..
boleh nampak ikan berenang-renang.
Lain kali saya mesti nak datang lagi!!

Kepenatan… terlelap sudah setibanya di
Jesselton Point semula!!



Malam itu… dinner di Tanjung Aru pulak.
Seafood lagi… best!!
Tapi hujan lebat laa… tak dapat nak jenjalan tepi laut.


Seronok tengok ikan dalam akuarium
Makan simple-simple je...
Saya makan nasi dengan telur dadar...
papa, mama dan tok makan
kangkong belacan... sotong tepung dan
garupa kuah nyonya... pedas laaaa...
saya ambik bau je!!

Lepas dinner…
we all jalan-jalan kat Centerpoint dan Warisan Square.
End of Day 2!!




2 comments:

:: vErde+hAzizi :: said...

alalala comey nyeeeee mirul...mesti die had fun kat beach tue kan...owh manukan island tu sangat cantik kannnnnn...the scenery sangat breath taking! :)

p/s : babe december ke november babe?

Masyithah Ma'arof said...

hi auntie verde... saya memang comel, tapi nakal... hehehe!! a'ah... seronok sangat kat manukan. mama n papa bisik-bisik... they all kata, satu hari nanti they all nak g sana dating berdua je. hehehe. opss!! amirul kacau mama, mama salah taip jadi november. tq auntie tolong betulkan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...